Vážení zákazníci, od 8.7. do 19.7. je náš showroom v Lípě u Zlína z důvodu čerpání dovolené uzavřen. Expedice vašich objednávek je však i po tuto dobu zajištěna! S dotazy ohledně krbů a kamen se můžete obracet na Jiřího Jurčáka (tel. 777733335, jiri.jurcak@krbyjurcak.cz), ohledně ostatního sortimentu a vašich objednávek přes e-shop na Zuzanu Ventrčovou (tel. 733352320, zuzana.ventrcova@krbyjurcak.cz). Děkujeme za pochopení. Za tým KRBY Jurčák, Petr Jurčák

VYBÍRÁME GRIL NA DŘEVĚNÉ UHLÍ - TZV. KOTLOVÝ GRIL

width="1000"
width="1000"
width="1000"

Kotlový gril ředstavuje klasiku grilování se vším, co k němu neodmyslitelně patří - žár ohně a vůně dřeva. Předpokládáme, že si nechcete pořídit gril jen na jednu / dvě sezóny, vyvarujte se proto extra levnému nákupu v hobby marketech či supermarketech. Náhlá a výhodná koupě může vést k velkému zklamání. Nevýhodou až podezřele levných grilů na dřevěné uhlí je použití nekvalitních materiálů při výrobě a nízká míra funkčnosti (nemožnost dokoupení příslušenství, omezení pouze na přímé grilování atd.). Z naší zkušenosti doporučujeme vsadit na značky s mnohaletou tradicí. A ideálně gril si prohlédnout, vyzkoušet, ať nekupujete zajíce v pytli. Kvalitní zahradní gril na dřevěné uhlí by měl mít smaltovaný kotel i víko. Grilům s povrchovou úpravou pouze nástřikem barvy se velkým obloukem vyhněte. Dobrý gril by měl obsahovat co nejméně šroubovaných spojů (hrozí riziko povolování šroubů, koroze a budoucí problémy).

Výhody:

  • nižší pořizovací cena oproti plynovým a keramickým grilům
  • nizká hmotnost - grily snadno přemístíte
  • efektivita - hořením kvalitního dřevěného uhlí se dosahuje vyšších teplot
  • při grilování na kvalitním dřevěném uhlí jsou pokrmy chutnější a aromatičtější
  • v grilech s víkem se snadno zauzuje
  • větší modely lze obohatit o wok pánve, litinové pánve, kotlík
  • pro rozpálení dřevěného uhlí a zkrácení doby přípravy můžete použít elektrický rozpalovač Looftlighter

Nevýhody:

  • zprvu náročnější regulace teploty (s častějším grilováním získáte ale rychle praxi a bude rozpalování a regulace hračka)
  • vyšší cena kvalitního dřevěného uhlí (leč kvalita se vyplatí dvojnásob, při maximálním zaplnění můžete grilovat 6-8 hodin dle typu grilu)
  • práce s popelem
  • při delším grilování nutnost ručního přikládání
  • gril je obvykle připraven pro použití za 20-30 minut (dle kvality paliva)

Grily dělíme na dva základní typy - otevřené bez víka a s víkem. V naší nabídce najdete grily na dřevěné uhlí s víkem, německé značky s mnohaletou tradicí na trhu, Rösle. Grily s víkem mají vyšší užitnou hodnotu. Lze v nich grilovat nepřímou metodou a po každém grilování zbytek paliva vyhasne a použijete ho při dalším grilování. Z toho plyne úspora paliva i peněz. Nepřímá metoda grilování se přirovnává k pečení v horkovzdušné troubě. Připravit si tak snadno můžete celé kuře, kachnu, žebírka, trhané maso, obecně větší kusy masa vcelku. Naopak přímou metodou, tj. přímo nad žárem, se griluje vše, kde tepelná úprava trvá max. 30 minut (špízy, hamburgery, steaky, zelenina, ryby, krevety atd.). 

width="1000"

Gril s víkem má zcela zásadní výhody oproti grilu bez víka:

  • gril je bezpečnější - po grilování víko jednoduše zaklopíte, zavřete průduchy a zbylé uhlí za pár okamžiků vyhasne
  • gril je úsporný - vyhaslé nespotřebované palivo můžete použít pri dalším grilování (neplatí pro levné grilovací úhlí z benzinových pump a supermarketů)
  • gril je použitelný za každého počasi - pokud vás neodradí deštík nebo půl metru sněhu, období grilování se meze nekladou
  • gril je vhodný k zauzení pokrmů pomocí dřevěných lupínků či špalíků k zauzení (dle možností značek a modelů)

Jak poznáte kvalitní kotlový gril na dřevěné uhlí? Krása grilu spočívá v jeho jednoduchosti. Gril by neměl obsahovat žádné zbytečné díly. Skládá se ze dvou hlavních částí - tělesa (kotle) a víka, usazené v pevné konstrukci. Ve spodní části by měly být průduchy nebo systém pro regulaci přívodu vzduchu, často kombinovaný s čistícím systémem. Neměl by chybět popelník nebo miska na záchyt popela. Uvnitř nad dnem by měl být palivový rošt nebo zásobník na dřevěné uhlí, na který se sype palivo. Vrchní část grilu - víko - by měl mít větrací průduchy pro regulaci vzduchu a pro správnou cirkulaci horkého vzduchu, dále teploměr a madlo, které se nebude extrémně zahřívat během grilování.

Závěrem si shrneme, na co si tedy dát pozor při nákupu grilu na dřevěné uhlí:

  • gril musí mít víko, abyste mohli využívat metody nepřímého grilování a zauzování
  • průduchy k regulaci proudění vzduchu (na straně víka i ve spodní části)
  • materiál grilovacího roštu - ideálně nerez, litina
  • grilovací rošt s odklápěním - kvalitnější grily mohou mít rošt s odklápěním pro snadnější přikládání uhlí nebo dřevěných štěpek pro zauzení
  • kvalitní materiál a povrch - dejte přednost grilům vyrobených z pevné oceli, rozhodně vyžadujte, aby měl gril smaltovaný povrch v perfektní kvalitě
  • teploměr ve víku - gril bez teploměru opravdu nekupujte
  • gril by měl mít robustní, pevnou a bezpečnou kostrukci, velkou výhodou budou kolečka pro snadnější manipulaci

OHNIŠTĚ PRO VENKOVNÍ VAŘENÍ 

Co si obvykle představíte pod klasickým venkovním "vařením"? Špekáček! Ale nemusí to být pouze špekáček...

Možností je dost: standardní přenosné ohniště, ale také grilovací kamna Atago či zavěšený kotlík na trojnožce. To vše můžete praktikovat na své zahradě, v přírodě a i na výletě. 

Vlastní kamenná prodejna a sklad

Vlastní kamenná prodejna a sklad

v Lípě u Zlína, k vidění krbové vložky, kamna, grily a další

Působíme po celé ČR

Působíme po celé ČR

krby stavíme po celé ČR

Komplexní kamnářské služby

Komplexní kamnářské služby

od návrhu po realizaci

Tým odborníků

Tým odborníků

vždy připraven vám poradit s výběrem krbu, kamen, grilu, materiálů nebo příslušenství