Vážení zákazníci, ve dnech 25.-26. dubna se účastníme školení a nemůžeme se proto věnovat vašim objednávkám. Všechny objednávky a vaše dotazy vyřídíme postupně v pondělí 29. dubna. Děkujeme za pochopení. Tým KRBY Jurčák

Složili jste váš keramický gril a už se nemůžete dočkat, až ho zapálíte? Dáme vám cenné rady, jak nejlépe obsluhovat vaše zelené vajíčko. 

Big Green Egg má teplotní rozsah 70°C - 350°C, takže si můžete vyzkoušet všechny způsoby a techniky vaření. Čisté a poctivé chutě s bezkonkurenční charakteristickou vůní a chutí. S Big Green Egg se vám otevře nový svět. Posuňte své kulinářské hranice a překvapte sebe i své hosty. Nechte své fantazii a kreativitě volný průběh a užívejte si!

Ať už je mrznoucí zima nebo letní výheň, EGG je pro každou sezónu a používat jej můžete po celý rok. Díky jedinečné izolační keramice není počasí venku důležité. Teplota v EGG je stejně stabilní jako kdykoli předtím a nic na tom nezmění ani děšť ani sníh. 

Jak připravit keramický gril ke grilování si můžete ještě připomenout zde. 

Představíme si různé techniky vaření:

  • Grilování - přímé i nepřímé
  • Grilování ovoce a zeleniny
  • Dušení, vaření v páře
  • Uzení (článek zde)

To vše zvládne Big Green Egg levou zadní! Krůček po krůčku a stane se z vás mistr v grilování v keramickém grilu Big Green Egg.

GRILOVÁNÍ PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ

Metoda přímého grilování (rychlá technika vaření)


Ingredience se připravují na roštu přímo nad žhnoucím dřevěným uhlím. Proto se také nazývá přímá metoda nebo metoda přímého grilování.

Grilování zajišťuje, že vaše ingredience jsou připravovány žárem ze žhavého dřevěného uhlí a teplem roštu (kontaktní teplo).

Při grilování v Big Green Egg také využíváte konvekční teplo a to ve formě proudění vzduchu ve vašem EGG a tepelných odrazů od keramiky. Jídlo se tedy připravuje rovnoměrně, ze všech stran. Proto je důležité mít víko vždy zavřené a nikdy zcela nezakrýt rošt surovinami. Jedině tak můžete udržovat požadovanou teplotu a nic nebude bránit proudění vzduchu.

Big Green Egg keramický gril
Big Green Egg keramický gril

Co je potřeba pro přímé grilování? Základní nerezový rošt, litinový rošt nebo kombinace koše pro convEGGtor a výše na něm položený litinový rošt (tzv. grilování na vyšší úrovni). 

PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO BGE NA MÍRU ZDE.

Nepřímé grilování (pomalejší a delší technika vaření)


Nepřímé grilování - je každé grilování za použití tepelného štítu: convEGGtoru nebo pečících kamenů. Nepřímé grilování je vlastně totožná metoda jako pečení ať už se jedná o delší pečení/grilování při nízké teplotě nebo kratší pečení/grilování při vyšší teplotě. 

Tip: doporučené teploty - za použití convEGGtor koše a dvou polovičních pečících kamenů grilujte při teplotách cca 70°C-180°C. ConvEGGtor je určen pro vyšší teploty až do 350°C, pokud si nebudete jisti, použijte pro nepřímou metodu grilování/pečení vždy conveegtor. 

Big Green Egg convEGGtor
Big Green Egg convEGGtor

Obecně se griluje při teplotě mezi 180 a 250 ° C. Vysoká teplota způsobí, že maso bude upečené a hotové. Uvnitř zůstane šťavnaté a jemné. Teplo vydávané roštem dodá masu krásné grilovací proužky nebo pěkný vzor grilu.

Jak již bylo zmíněno, grilovat můžete téměř cokoliv, pokud ingredience nejsou příliš silné nebo moc velké. Jednoduše řečeno, nic nesmí hořet a nic nesmí bránit cirkulaci vzduchu uvnitř. Grilovaný steak je velmi jednoduchý, nicméně pokud je silnější než 5 cm, musíte použít kombinovanou techniku přípravy.

Ideální rošt pro grilování? Pro grilování můžete využít klasický nerezový rošt. Nicméně pro dosažení pěkného grilovacího vzorku je lepší použít litinový rošt. Litina dobře absorbuje teplo a uvolňuje jej do připravovaných surovin velmi koncentrovaným způsobem, a to díky tvaru mřížky roštu. A výsledek? Přesné proužky nebo vzorek mřížky, jaký jste chtěli, s přidanou hodnotou skvělé chuti jídla, která vás dostane! 

GRILOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY

Big Green Egg keramický gril
Big Green Egg keramický gril
Big Green Egg litinový rošt

Ovoce a zelenina jsou pro grilování také vhodné. Je ale potřeba vzít v úvahu, že jednotlivé kusy nesmí být příliš silné. Obzvláště důležité je to u zeleniny, která musí být uvařena až do středu. Rajčata je tedy lepší rozkrojit na půky a pevnější zeleninu, jako je třeba cuketa nebo lilek, nakrájet na plátky.

Náš tip: jako přílohu ke grilovanému steaku zvolte grilovanou zeleninu na drobné kousky krájenou a grilovanou v míse na grilování zeleniny. Skvěle se hodí papriky, žampiony, bílá i červená cibule, cuketa. To vše můžete povýšit o tzatziky!

Ovoce stačí grilovat kratší dobu tak, aby přirozený cukr, který obsahuje, na povrchu zkaramelizoval. Tím dosáhnete sladší a delikátnější chuti!

DUŠENÍ V BIG GREEN EGG

Big Green Egg Litinový kotlík

Pro přípravu dušených pokrmů v Big Green Egg je ideální použít smaltovaný litinový hrnec nebo klasický litinový kotlík. Pro ještě větší požitek z dušení nemusíte být omezeni pouze na značkové nádobí Big Green Egg. Německá značka Petromax disponuje perfektními a vysoce kvalitními litinovými kotlíky i pánvemi, které jsou taktéž vhodné svými rozměry pro dušení v BGE. Litinové kotlíky a pánve Petromax

Optimální distribuci tepla zajistíte tím, že nejprve umístíte convEGGtor, nerezový rošt a navrch postavíte kotlík, hrnec nebo pánev. Litina pohltí teplo a rovnoměrně ho přenese do dušeného masa. Když připravujete guláš v Big Green Egg, na litinový kotlík nedávejte víko. Pokud příprava pokrmu, který dusíte, trvá velmi dlouho, můžete na část doby vaření položit na hrnec víko, abyste zabránili úniku vlhkosti během procesu vaření. Sejměte víko z kotlíku asi 15-30 minut po začátku nebo před koncem doby vaření. Dušení je technika vaření, při které se ingredience nechají pomalu vařit při nízké teplotě v tekutině (vývar, víno). Před přidáním tekutiny maso nejdříve osmahněte na pánvi nebo ještě lépe - pokud se chystáte připravovat guláš v Big Green Egg, na začátku nechte grilovat maso na litinovém roštu. Poté rošt zaměňte na nerezový, maso přesunete do kotlíku / hrnce a můžete dusit. 

Dlouhý proces dušení masa zajišťuje, že všechny tuhé kousky s velkým množstvím pojivové tkáně budou tak jemné, jak jen mohou být. Kolagen v pojivové tkáni dušeného masa se roztaví, čímž se zlepší struktura masa.

VAŘENÍ V PÁŘE

Je technika vaření, kdy jsou ingredience připravovány v páře z vroucí vody, a díky tomu si zachovávají své nutriční hodnoty, vitamíny a konzistenci. Zelenina zůstává lahodně křupavá, ryby jemné a chutné, barva a chuť ingrediencí se nemění. Pokud se ve vaření až tolik neorientujete, můžete být překvapeni, jaká jídla lze připravit v páře. A navíc velmi snadno! V podstatě vše, co lze vařit, můžete připravit i v páře v kamado grilu EGG. Ať už zeleninu, ryby, korýše a měkkýše, tak i kuskus či rýži. V páře můžete vařit i drůbež a maso. Záleží jaký druh masa vyberete a podle toho je potřeba je dopředu připravit, což zabere chvilku času. Vroucí vodu můžete vyměnit za vývar nebo víno, abyste dodali vašim přísadám extra chuť a vůni. Navíc, když pak maso na závěr ještě grilujete, dosáhnete jedinečného výsledku. To musíte vyzkoušet.

Při vaření v páře není potřeba zahřívat EGG na příliš vysokou teplotu. Stačí teplota, při které přivedete vodu k varu. Ideální teploty dosáhnete, když naplníte gril dřevěným uhlím přibližně 10 cm pod okraj ohniště. Umístíte tři podpalovače a zapálíte. Nechte víko otevřené a počkejte dokud jednotlivé kousky uhlí budou uprostřed žhnout, zatímco jejich okraje zůstanou černé. Teplota bude mezi 100-110° C.

Dosáhli jste v grilu požadované teploty? Nalijte do zahřáté misky vřelou vodu, umístěte rošt do keramického grilu EGG a na něj položte připravené ingredience, které chcete vařit. Zavřete víko a nechte vařit.

Big Green Egg Jednorázové odkapávací misky
Big Green Egg Jednorázové odkapávací misky
Naše tipy: NIKDY, ale opravdu nikdy nekombinujte litinové nádoby s litinovými rošty. Litina má totiž schopnost pohltit / absorbovat rovnoměrně teplotu z rozžhaveného uhlí a rošt tak nepředá optimálně teplo do kotlíku / pánve. Vždy použijte nerezový rošt a litinový kotlík / litinovou pánev / litinovou plotnu.

convEGGtor - abyste zachovali váš convEGGtor v optimálním zdravém stavu a ochránili ho před přílišným odkapáváním tuku a šťáv, používejte jednorázové misky pro odkapávání, nebo pekáče na odkapávání. Šťávu z pekáčků můžete použít poté jako základ pro omáčky či dipy ke grilovanému masu. ConvEGGtor lze také chránit alobalem, počítejte ale s tím, že případná kapající tekutina může stékat do uhlí, což je pro zdravé grilování nežádoucí.

Vlastní kamenná prodejna a sklad

Vlastní kamenná prodejna a sklad

v Lípě u Zlína, k vidění krbové vložky, kamna, grily a další

Působíme po celé ČR

Působíme po celé ČR

krby stavíme po celé ČR

Komplexní kamnářské služby

Komplexní kamnářské služby

od návrhu po realizaci

Tým odborníků

Tým odborníků

vždy připraven vám poradit s výběrem krbu, kamen, grilu, materiálů nebo příslušenství

Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informaceSouhlasímNastavení